понеделник, 7 ноември 2011 г.

Олайт България и X-Weapon - партньори на СОТ161

Както знаете партньорството между най-добрата фирма за обучение на охранители Екс Уепън и Олайт Българя отдавна е на лице. 
След кратки разговори бяхме поканени от ръководството на най-голямата охранителна фирма на балканите СОТ 161  да проведем обучение на тема "Използване на тактически фенер и огнестрелно оръжие в условия на намалена видимост" 
Идеята на мениджърите на фирмата беше, най-рисковите служители от сектор "реагиране" да бъдат запознати с новите  технологии, концепции и тактики за използване на тактически фенер в различни ситуации, в които те могат да попаднат по време на изпълнение на служебните си задължения. 
Обученията бяха планирани и се състояха на 03.11 и 04.11.2011


Поради голямото количество участници в курса беше решено той да бъде проведен два пъти, всеки път пред над 100 души. За целта беше избрана залата за бойни изкуства на  СОТ 161  




Инстукторът и основател на Екс Уепън Боби Николов и представителят на фирмите Олайт и Скилхънт за България - Андрей Николов


Курса започваше с кратка лекция относно новите технологии и изисквания към тактическите фенери използвани от армията, СУАТ тимовете, полицията и охранителния бранш.




На курсистите бяха представени най-новите модели фенери от производителите OLIGHT и SKILHUNT, предназначени за тактическо използване. 


Втората и основна част на курса - лекторът Боби Николов запозна курсистите с мерките за безопасност и с различни тактики за ползване на фенер.


Следваха демонстрации на различни стрелкови техники, при които се използва тактически фенер за откриване и разпознаване на целта.
Бяха обяснени, демонстрирани и обсъдени различните техники, като бяха посочени силните и слабите страни на всяка една от тях.










Както се вижда на снимката в цевта на оръжието е поставен специален маркер, който показва, че то е празно.  








Екипът на СОТ 161 благодари на инструктора след края на курса на 04.11