петък, 1 юни 2012 г.

Skilhunt Ideal AA - ревю от PAGODA


С разрешението на PAGODA ( Л.Лозов) публикувам ревюто му на фенерчето SKILHUNT Ideal AA. Приятно четене ;-)


Поради постоянните ми скитосвания насам натам, било то с Велосипед или просто с раница на гръб, винаги съм имал нужда от добър и надежден източник на светлина и никога не съм правил компромиси относно фенерите, които ползвам. Спомням си един случай, когато в домашни условия изпуснах прескъпия си марков тактически фенер с ксенонова крушка на килима и той изгоря! Смених крушката, но никога повече не сложих този фенер в раницата или  джоба. Веднага си представих как бих се почувствал ако  завирайки се в някоя пещера остана без светлина само защото съм си изпуснал фенера, а там вероятността това да се случи е доста по голяма отколкото вкъщи пред телевизора.

Тъй като често се случва да съм някъде в по откъснати местенца за по дълъг период от време, започнах да се оглеждам за фенер с най достъпните и евтини батерии стандарт АА, който да замества ако се наложи големия ми тактически фенер с все още екзотичните, а и скъпи CR123. Другото ми изискване беше фенера да е компактен и лек подходящ за ластичната система за глава, която ползвам без да ми създава дискомфорт при продължително каране или ходене, както и за ползване в палатка. Проучвайки вариантите в началото се спрях на няколко фенера с 2 броя АА батерии. Теглото и размера им обаче много се доближаваше до тези на големия ми тактически фенер. В този момент на помощ дойде другаря Хосе, който тъкмо беше получил доставка с нови модели на Skilhunt. Самият той още не ги беше пробвал и не знаеше какво да очаква от тях затова ми предложи да тествам някой от моделите по мой избор. Предупредих го, че теста ми ще е сериозен и не отговарям за никакви материални щети :hihi:

И така, в крайна   сметка реших да направя известен компромис с максималните лумени и да заложа на компактния размер и евтината и достъпна батерия, затова избрах модел с 1бр. Батерия тип АА. А именно – Skilhunt модел ideal AA.

Класическа удобна накатка. Прецизно изработен корпус

Освен това, фенера се рекламира и като един от първите от компактния клас, който ползва модерния XML диод, така, че се надявах да ми дава нужната светлина дори и при този размер и захранване. Избрах го пред другите от същата серия най вече заради стоманения ринг около бутона за включване. Винаги съм смятал, че е добре да имаш подръка разбивач за стъкла било то на дръжката на нож или фенер а откакто веднъж вадих хора от обърнат автомобил това ми убеждение се затвърди. При конкретния модел ринга може би не е предвиден именно за тази цел, но мисля, че в аварийна ситуация би се справил.


Стоманен, свободновъртящ се ринг с удобни отвори за връзване

По принцип винаги съм бил прагматик. Интересува ме това, което виждам и усещам, а не това, което пише по листовките затова и не мисля да ви занимавам с лумени и всякакви ТТ характеристики все пак тях може всеки да си ги прочете в описанието. Аз ще ви занимая с личното ми впечатление и усещане от модела.

Забелязал съм, че добрите неща винаги се отличават с внимание към детайла било то в техническо отношение или чисто естетически. При Скилхънт това внимание е налице. Корпуса е отлично изработен с приятна класическа накатка и стабилно покритие. Бутона за включване е защитен от стоманен ринг с отвори за връзване.Ринга не се отвива но е свободновъртящ се, предполагам за по удобно ползване с връзка.
Отварянето за смяна на батерията става посредством отвиване на главата с диода а не отзад. Отваряйки фенера ми направи впечатление, че всички контакти са жълти, поинтересувах се и се оказа, че според производителя са позлатени!!! Сега, предполагам, че това е някакъв тип промишлено злато или както там му се казва но е факт, че е работено по отличната проводимост на контактите, а това е най важно за икономичната и сигурна работа на фенера. Или както вече казах- Внимание към детайла!


Виждат се обработените проводими контакти

В корпуса е поместен пластмасов контейнер за батерията. Предполагам това е с цел да се ползва една и съща заготовка и за друг стандарт батерии, но за мен е добре дошло тъй като по този начин се предпазва корпуса от евентуално протичане на батерията както и от нараняване на покритието, и двете неща според собствения ми опит водят до неприятна корозия на вътрешната част на корпуса. Освен това контейнера влиза много плътно в корпуса на фенера и предотвратява всякакво дразнещо подрънкване и хлопане на батерията.


Фенера има 3 режима на действие: Максимален, среден и икономичен, съответно 140, 60 и 11 лумена. Смяната им става по два начина: Основния е чрез въртене на главата, другия посредством бутона за включване чрез последователно кликване. Това, което ми направи впечатление е, че за разлика от други модели, които се рекламират, че имат памет, която помни режима в, който е изгасен фенера и се включва именно в този режим, моят Скилхънт пали винаги в най силния режим! За моите нужди това е перфектно. Винаги съм смятал, че когато ми потрябва фенера спешно, той трябва лесно и бързо да се активира в максималната  си мощност. Пък ако съм искал да чета книга в палатката да речем, имам цялото  време на света да си играя с режими и настройки.

Както вече казах с цифри и лумени няма да ви занимавам, за мен е важно какво виждам. Виждал съм фенери, които се хвалят с уникално много лумени, но вадят толкова студена синкава светлина, че пред себе си виждаш едно ярко петно но не и обекта, който осветяваш. За мен беше важно най вече дали този фенер ще ми върши работа като фар на колелото, тоест да прави плътен широк спот  на около5-7 метра пред мен. Бих казал, че за в града се справя много добре с тази задача, както и при пеши преходи в гората. Нощните карания по извънградските шосета ще остане запазена територия за големия тактически Олайт тъй като там търся и възпитателен ефект :ranting:




Фенерчето монтирано на ластичната ми система за глава или на кормилото на байка


Фенерчето освен за каране  го ползвах интензивно 9 дни при къмпингуване на палатки. Мога да кажа, че на максимален режим в малка палатка окачен отгоре, дава нужната светлина да се чете книга например. Това, което смятам за недостатък относно светенето е, че при изхабяване на батерията фенера не минава на по ниския режим както по големите си събратя, а светлината просто значително започва да отслабва и жълтее. За мен тази екстра принципно е много полезна тъй като ми служи като индикатор за смяна на батерията и при липсата и не можеш веднага да усетиш, че максималната сила на светене започва да отслабва.


Удобен полилей за четене и тоалет ;)

Друго качество, което много ценя  във екипировката си като цяло е водоустойчивоста. Разбира се това ми изискване важи в пълна сила и за осветлението. Тъй като често ме вали било то на байка или при пеши преходи, държа осветлението ми да е 100% надеждно не просто при малко намокряне а и при пълно потапяне във вода. Все пак сред природата на човек  може да му се наложи непредвидено да минава през по дълбока вода. Модела Skilhunt  ideal AA. По спецификация е с водоустойчивост IPX-8, което означава, че фенера е устойчив на над 2м. под вода за 30мин. Реших да проверя дали е така на пракатика.  За целта на моя тест увих батерията със салфетка по, този начин дори и най малкото наличие на влага веднага щеше да си проличи и щях да разбера дали фенера наистина е водоустойчив или просто не се пълни догоре с вода :-D
Цопнах фенера в една река и го оставих да се плацика... ( честно казано потапях го и на доста по дълбоко но не се виждаше на снимката ;)  Оставих го включен, пак като презастраховка...идеята ми бе, че ако пусне вода веднага щеше да си проличи по изгорелия диод :twisted:  След ок 10-15мин. Извадих фенера от водата, отворих го и извадих увитата в салфетка батерия: Нямаше и помен от влага. Доволен съм :sun:


Да посветим на рибките :)


По салфетката няма и помен от влага ;)




И така, в заключение мога да кажа, че предвид размера и захранването Skilhunt  ideal AA, дава нужната светлина за обичайните нужди във всекидневието или  при туризъм. Като плюсове мога да посоча отличната изработка на тялото и контактите. Доброто решение за превключване на режимите от две места, както и старт винаги от най силния режим. Ползвах фенера интензивно и при всякакви условия близо 2 месеца без да покаже някакви проблеми.
За времето през, което го ползвах, като недостатък мога да посоча само липсата на функция за преминаване на фенера в икономичен режим при изтощаване на батерията, което не само пести батерията но поне на мен ми служи като индикатор за навременната и смяна.

Фенерчето идва в стилна метална кутиика с резервни уплътнения, връзка и резервна гумичка за бутона.