събота, 3 март 2012 г.

LHS Holsters – къстъм кобури Made In Bulgaria


Кобура е един от най-важните аксесоари предназначени за късото оръжие.
В днешно време предлаганото разнообразие, като марки и модели за различни пистолети е меко казано огромно. Множество фирми от цял свят се състезават да предложат все по-нови и функционални модели с различно предназначение – за армията, полицията, спец. частите, цивилните ползватели, както и за различните стрелкови спортове. Появата на нови модели пистолети и револвери на пазара, също движи този бизнес напред.

Трудно е да се обхване и дори систематизира голямото количество съществуващи кобури с различно предназначение, но според използваните материали в наше време главно преобладават синтетиката (от типа на кордура), кожата, модерните синтетични материали (кайдекс и др), както и комбинация от различни материали.

През годините съм ползвал и тествал най-различни кобури, с различна конструкция. Според мен най-важното за тези аксесоари е надеждно да държат оръжието, да позволяват бързо, безпроблемно изваждане, да позволяват максимално скрито носене (според законите у нас), както и добре да защитават оръжието от външни въздействия. През годините изполвах продукцията на няколко американски, италиански, немски, израелски и български производителя, като при всички се опитвах да откривам „критично“ силните и слабите страни, като постепенно си изградих концепция за моите лични нужди.

От доста време разполагам с различни подцевни пистолетни фенери. Това е един много полезен аксесоар, който може да бъде ползван в комбинация с пистолет за самозащита у дома, както и е широко използван от спец. частите. В търсене на идеалният фенер за целта попаднах на модела Streamlight TLR 1s. В допълнение за него, купих и специален допълнителен бутон за пистолети Глок, който позволява задействането му и с една ръка.

Както вече се досещате, носенето на пистолет с поставен фенер изисква и специален кобур.
Модела с който разполагах – на амреиканската фирма Uncle Mike, беше доста обемен – явно предназначен за открито носене от полицията. Съответно започнах търсене в интернет, кои фирми, предлагат подходящ кобур за пистолет Глок 34 с поставен фенер Streamlight TLR1s.
Оказа се , че в случая предлаганото на подходящи кобури е отчайващо малко.
Едни от най-приличните варианти бяха на Blade-Tech на цени от 80 до 120 долара, но допълнителните разходи, като изключително скъпия в случая транспорт (почти колкото цената на кобура) и допълнителните такси у нас (мито, ддс и др.) ме отказаха.
Малко след това в интернет пространството попаднах на нов български производител на кобури от кайдекс. За тези, които не са запознати, кайдекса е нов високо технологичен полимер, който може да се формова в различни форми. Той е здрав, еластичен и износо устойчив. Предназначенията му са най-различни, като интересните в моя случай, бяха – кобури, държачи за пълнители и кании за ножове.
Тъй, като вече бях убеден в добрите качества на този материал ( ползвам и съм ползвал кобури на BlackHawk, Blade-Tech и др.), реших, че в случая, най-компактен и функционален кобур ще се получи именно от кайдекс.
Разгледах внимателно сайта на фирмата LHS Holsters. Предлаганите модели определено ми допаднаха, както комбинацията от кожа и кайдекс за вътрешно носене, така и тези изцяло от кайдекс. Отзивите в уеб-пространството, също бяха доста добри. Напредничав дизайн, добро качество и цена угодна за отънелия български потребител или направо казано, на половин цена в сравниение с американските производители.

В сайта на фирмата - http://www.lhsholsters.com/ беше посочено, че по поръчка на клиента, може да му бъде изработен кобур по индивидуална поръчка. Бинго – казах си. Трябва да се обадя!
Оказа се, обаче че във фирмата не разполагат с необходимата матрица за моето оръжие. Все пак ме увериха, че такава ще бъде поръчана специално и ще бъда уведомен. След около две седмици получих обаждане, че матрицата е налична и уточнихме модела, който бих желал. След още 3-4 дена получих куриерска пратка с желания кобур.

Първи впечатления:



Кобура е изработен от кайдекс с около милиметър дебелина. Това го прави много лек. От гледна точка на компактност – модела се оказа максимално компактен с оглед на комбинацията пистолет и фенер. Халките за колана са изработени от също от кайдекс и са захванати към корпуса с помоща на торксове. Конструкцията позволява регулирането им според желанието на ползвателя. В определени граници може да се настрои наклон на кобура, по-високо или ниско носене, или дори cross-draw носене от слабата страна.
Извадих други от наличните ми кобури за сравнение (Blade-Tech Nano и др.). Качеството на изработката е на много добро ниво. Пистолета с фенера идеално пасва в кобура. Ретеншъна е за сметка на дизайна на кобура и триенето. Пистолета удобно се вкарва и изважда от кобура. Мушката не се търка и не контактува с вътрешните повърхности.


Реално използване:
С настъпването на зимния сезон, реших, че е време за реално тестване на кобура.
Останах очарован от наистина необременителното и максимално скрито носене на иначе обемния пистолет с фенера. Пистолета стои високо, долната част не се подава под дрехите. В дизайна на кобура е заложено той да следва извивката на тялото, което също спомага да е максимално прибран.
Дойде време за тернировка на стрелбището. Исках да изпитам, както кобура така и фенерчето. Специално оръжията с полимерна рама за доста чувствителни, към подобни аксесоари, тъй като те променят вибрациите на рамата при изстрел. Ако не сте убедени, че оръжието ви надеждно работи с поставен подобен аксесоар, по-добре не го ползвайте или опитайте с друг.



Кобура е доста интуитивен. Ръката естествено ляга на ръкохватката, изваждането е бързо и безпроблемно. Дизайна е добре обмислен и осъществен. Захващането за колана е стабилно. Не забелязах с времето някакво развиване на торксовете, които държат гайките за колана към кобура.
Добре е подбрана дебелината на материала, който в началото ми се видя тънък. В случая с моя модел, се оказа напълно достатъчна.
Високото носене (фабричната настройка на кобура), се оказа доста удобна също и при шофиране на автомобил.

Слаби страни и критичен поглед:

В случая това се явява за момента предполагам единствен екземпляр на конкретната комбинация пистолет-фенер -кобур. В случая забележки имам само от козметична гледна точка, а не от функционална. Тук там някое ръбче, което лесно може да бъде загладено с обикновена шкурка.

Като втора забележка мога да отправя – липсата на атрактивна опаковка. По тази причина иначе отличната продукция на фирмата трудно се забелязва в оръжейните магазини.

В заключение:

Време беше у нас да се появи добър производител на такива, модерни и качествени аксесоари. Съвременният дизайн, качествените материали и добрата цена, правят в случая българският производител доста атрактивен. Страх ме хваща дори при мисълта, колко ще струва къстъм кобур по поръчка в Европа или САЩ. Тук едно подобно желание може да бъде осъществено бързо, евтино и с отличен резултат.


Честит Трети Март!

Олайт България пожелава честит трети март на всички българи!