събота, 9 юли 2011 г.

Olight T 15 - ВЕРНИЯТ ПРИЯТЕЛ

                                 
 Автор: Стефан Сливков

Най-доброто оръжие е това, което винаги ти е под ръка.

Така е и с ножчето, бинокъла, фотоапарата, камерата, GPS-а и пр. полезни джаджи от ежедневието.
По-големите като размер и тегло винаги са по-мощни и удовлетворяващи завишени изисквания. Да, размерът има значение.
В две посоки обаче - мощният, добре натъпкан с повече функции и екстри уред може да се окаже вкъщи или в колата точно когато ни е необходим! Поради неудобството от по-големия размер сме решили да не го разнасяме със себе си в този момент, а точно тогава той се е оказал нужен!



Така е и с фенерчето за ежедневна употреба.
Започнах да го избирам по размер и цена.Да е малко и не много скъпо (съвсем евтино не трябва да бъде, защото както знаем всички - хубавите и евтините неща се продават в два различни магазина!).
 Да работи с обикновена батерия също беше важно за мен, с оглед на оперативната и бърза замяна при необходимост. (Тогава все още си мислех, че смяната на батерията ще е честа, като при едновремешните фенери).

Разбира се, удароустойчивостта и водоустойчивостта също са важни условия. За какво му е на човек фенерче, което умира при първото изпускане или намокряне?

Водейки от горните изисквания, си харесах  Olight T 15 .
В характеристиките пишеше, че има 4 режима на светене, някакви там луксове ли, лумени ли - данни, чужди на пълния лаик, какъвто съм аз.

Фенерчето пристигна бързо с куриера. Още при разопаковането му започнаха приятните изненади. В комплекта имаше два резервни О-пръстена и бутонче за включване, тънка, но здрава каишка за ръка, както и много приятно калъфче. Нищо човешко не ми е чуждо - и аз се радвам на малките безплатни бонуси!

Идеално се побира в джоба, теглото му не се усеща.



Четирите му режима са икономичен, силен, още по-силен и стробоскоп, който е много гаден и е супер за дразнене и тормоз на приятели и роднини в тъмното, както и за стресиране и прогонване на улични кучета. Превключването на режимите става лесно и бързо.

Отначало, като истински икономичен българин го ползвах на слабото светене, за да не ми падне бързо батерията. После, философски заключих, че няма да живея вечно и го превключих на силното.

Колата ми стои в подземен гараж, без осветление (цялото огромно подземно гаражно пространство също е без осветление - знаете как съседите се привличат като нощни пеперуди от работещи ел.крушки и колко бързо ги отнасят у дома си). Преди се придвижвах до гаража с фенерче от ключодържател, светлината от телефона, опипом като прилеп по стените, броейки вратите.
Сега, благодарения на новия ми приятел вътре става светло като ден. Светлината е съизмерима с автомобилен фар.

Навън също е отличен. Различават се детайли на около 50 метра съвсем спокойно. Може би и по-далече. Runtime? Вееери лонг!
Нарочно се мъча да изтощя батерията - все още не успявам. Все още си е същата, която сложих в началото, преди няколко месеца. Може би ако го оставя да свети денонощно, ще се изтощи, но не виждам смисъла.

Няколко думи за удароустойчивостта и херметичността.
Любимите ми вещи най-много страдат при мен, заради двете ми леви ръце. Аз ли много ги изпускам, те ли се мъчат да избягат не знам, но доста често се налага да изпитват неумолимата сила на земното притегляне. И сякаш нарочно - все върху твърди повърхности като бетон, теракот и разни каменни настилки.
Много здрави са материалите, от които е направено това фенерче! Външно почти не личат следи от тежкия му каскадьорски живот. Може би ако ползвам каишката за ръка няма да е така, но винаги решавам, че само ще светна за малко и няма смисъл да губя време да го нанизвам на китката и то вземе, та се хвърли на земята.

И от вода не се бои! Никак!




Страхотен малък и верен приятел е това фенерче! Дано не го загубя някъде (разбра се, че не мога да го счупя) и да остане при мен дълги, дълги години!


 Автор: Стефан Сливков



петък, 8 юли 2011 г.

Eкстремен Тест на фенер Olight M20 Warrior


Eкстремен Тест на фенер Olight M20 Warrior. Фенерите Olight са произведени по американски военен стандарт Mil-spec: MIL-STD-810F. Те са изключително здрави и устойчиви. Теста е проведен на 28.06.2010 от партньори на фирмата във Филипините. Представител на OLIGHT за територията на България е "Олайт България" ЕООД - www.olight-bg.com

Oпасни литиеви батерии CR123 3V

Здравейте, приятели.
Тук и сега е момента да пиша по темата.
06.07.2011 следобед, пътувайки към моите приятели от магазин Армада, направо "гръмна" фенерчето ми Streamlight Scorpion, което принципно стои в колата ми. Кажи речи цял ден съм на волана, като температурата в купето според климатроника е точно 20 градуса по целзий. В един момент, нещо до мен каза "ПУК" и купето се изпълни с гаден пушек.
Спрях автомобила, и извадих фенерчето навън и го оставих на асфалта (очаквах да се самозапали подобно на батериите за лаптопи). Като видях, че не се запали го прибрах зада го снимам.
Резултата - след пукота , беше излетяло пирексовото стъкло и крушката. Както виждате на снимката, едната батерия е, като непокътната а другата е повредена.
Батериите са купени от Ибей преди 1-2 години и НЕ са ползвани. Сложени са нови и са сложени във фенерчето преди 4-5 месеца и реално не са ползвани (имам LED фенер, а този стои в колата просто за всеки случай, кефя му се защото ми е подарък от приятели преди години).
Батериите са от този тип:

www.dealextreme.com/p/cr123a-lithium-battery-14






Това е вероятно 4 или 5 комплект от тези батерии (бях си купил общо 10бр. за да имам). До момента не се беше случвало, но е показателно за това , какво може да се случи с "менте" батерии CR123.
След почистването фенерчето отново свети, но не мога да му сложа обратно стъклото. Ако някой знае, как помагайте...

Подводни осветители за ловци и гмуркачи OLIGHT

Подводни осветители за ловци и гмуркачи

Важни характеристики на подводните фенери са:

Надеждна конструкция
Дълго време на работа
Просто управление
Мощна светлина
Тактически бутон
Добри батерии
Желателно текстуриран рефлектор
Здрава връзка

Предложените фенери са тествани в барокамера и при многократни гмуркания с компютър за измерване на дълбочината. Тествани са както в слядка вода- реки и езера, така и в морска вода.

Американския светодиод има гаранция 50 000 часа (ако светим по 3 часа в денонощие, то живота му е 40 години). За разлика от ксеноновите лампи, чиито живот е около 20-30 часа.

За разглежданите фенери се предлагат оригинални аксесоари: гумирани дифузери с червено, зелено и синьо стъкло, позволяващи да оставате незабележим за някой видове риби.

Полезен против загубване под водата е здравия шнур с метално карабинерче, който се предлага в комплект.

Когато ползвате фенера под водата често и дълго, то най-изгодно е ползването на акумулаторни батерии АА NI-MH или 18650 Li-Ion – в зависимост от модела. В повечето случаи акумулаторите позволяват околи 2 часа работа на максимален режим с 1 комплект. Ползването на фенера на по-слаб режим, разбира се ще осигури по-дълго време на работа 3-10 часа непрекъснато.

Мощна светлина осигурява Olight M20 Warrior.

За гмуркане са подходящи само качествени фенери с тактически бутон, отлична водоустойчивост и висока херметичност. На голяма дълбочина, те не губят пълно управление, което е приемливо за гмуркачите. Както знаем налягането на 1 метър под вода е доста по-малко от това на 30 метра дълбочина (около 4 атмосфери). Затова корпусите трябва да са сериозно изработени.

Подходящи за подводен лов са фенеерите Olight T25 или Olight M20 Warrior.
Начина за превключване на режимите им, прави възможно дори превключването им ПОД ВОДА!
Високото налягане, изключва възможността за изключването на фенера под водата
на около 10 метра. На такава дълбочина фенера остава включен и за изключването му е необходимо леко отвиване на капачката при необходимост.
Ако в случая използвахме обикновен бутон – то на 1,5-3м дълбочина фенера просто щеше да се изключи. Затова фенер, който не е с тактически бутон, на дълбочина над 3м. се превръща в безполезен.
Текстурирания рефлектор дава по равномерна светлина и по-широк лъч с по-добра странична подсветка.
Фенерите са с 4 режима на работа. 3 различни сили на светене плюс строб. Те лесно могат да се сменят под водата с леко завъртане на рефлектора.
Последния ползван режим се запаметява.
Olight M20 Warrior и Olight T25 са снабдени с висококачествени диоди CREE, които имат леко топъл оттенък.
Поради добрия топлоотвод на корпуса, фенерите нямат ограничение за ползването на турбо режима за разлика от други конкурентни марки.
Отлично проектирани рефлектори с текстура без аналог.
Накатка на корпусите за удобно удържане и смяна на режимите с мокри ръце.
Удобен, здрав шнур с метален карабинер, за прикрепяне на фенера към ръката, врата или др. Не се претрива при употреба.
Фенерите са проектирани и изработени съобразно строгите стандарти на американската армия MIL-STD-810F.









Moжете да ги поръчате от тук:

Ревю на фенера iTP A6 Polestar 700лумена

ITP A6 Polestar ревю

В настоящото ревю искам да ви запозная с един интересен, мощен и сравнително компактен фенер на фирмата ITP.
Toй е ориентиран към потребителите, които ползват основно обикновени АА и АА акумулаторни батерии. По този начин, с един тип батерии можете да ползвате, както фенера, така и наличните ви GPS, фотоапарат или друга техника. Фенерчето използва 6 броя АА батерии, като с оглед на мощния диод е най-добре те да са алкални или акумулаторни Ni-Mh. Разбира се, фенера работи и с най-обикновени батерии от 25-30 стотинки, но тестове за рънтайм с такива още не съм правил.
В продуктовата гама на фирмата, фенерчето А6 Polestar e позициониранo, като „Полицейско“, но чудесно изпълнява задачите си на планина, лов, риболов, къмпингови нужди или офроуд. Размерите му са сравнително компактни, но с оглед на голямата му сила на светене са направо пренебрежими. Теглото му е 212 грама без батериите, диаметъра в най широката част на рефлектора е 48мм, а дължината му е 174мм. Това е едно от най-компактните фенери използващ мощният МC-E диод.
Със сигурност не е подходящо за ЕДЦ, но на колана или в раницата може да се носи достатъчно удобно.
А6 Polestar, се предлага в твърда картонена кутия за съхранение. Освен самият фенер, производителя е предвидил и допълнителни аксесоари – синтетичен калъф, тактическа връзка, 2 резервни гумени О-пръстени и инструкция за ползване.




Фенерчето използва много мощен диод Cree MC-E LED с максимална сила на светене 700 лумена. С оглед на използваните АА батерийки, това си е доста впечатляващо.
Режимите на работа са три плюс строб режим 10Hz.
High Mode 700 Lumens/1.5 ч,
Medium Mode 160 Lumens/8 ч,
Low Mode 12 Lumens/50 ч
Strobe 10HZ/10ч
Рефлектора е алуминиев, текстуриран, осигуряващ много добра странична подсветка. Стъклото е усилено, удароустойчиво, недраскаемо, двойно просветлено с  антирефлексно покритие, подобно на тактическите модели на фирмата.





Корпуса на фенерчето е от анодиран с черно, тип III твърдо анодно покрите, авиационен алуминий.  От едната му страна е гравирано логото на фирмата, а от другата уникалният сериен номер на фенера. В района на рефлектора са оформени ребра за по-добро охлаждане. Ръкохватката е с едра накатка против приплъзване.
Капачката на отсека с батериите е оформена „anti rolling” - тоест пречи на фенера да се търкаля, като е поставен легнал.




Задната и част е гладка и може фенера да се поставя на нея. По този начин, може да се ползва весто свещ. Зара предпазим фенера от случайно включване, е достатъчно да отвием капачката с ¼ оборот. В задната част на капачната е предвиден отвор за поставяне на връзката, снабдена с метален карабинер.





Уреда е влагоустойчив по IP68 стандарта. Теста ми в леген с вода показа безупречно функциониране потопен за около час.
Бутона за опериране с фенера е страничен в предната част на корпуса. Той е гумиран и при  задействането му се усеща  лек „мазен“ клик.  Няма опция за моментно „тактическо“ задействането, а само за постоянно светене.
Начина на работа е следният:
Със страничния бутон се включва и изключва фенера. Включете и задръжте бутона за преминаване през различните режими. Фенера редува – слаб, среден, силен, строб в тази последователност. Фенера има памет на последния ползван режим, който сте ползвали над 1-2 сек и ще се включва от него.
Да отделим и малко внимание на отсека за батериите. Той е с изработен много качествено от прозрачен полимер и е предназначен за 3 двойки АА батерии свързани последователно.



Дизайна му е по-добър от подобните на други фирми. Батерийките не изпадат случайно при сътресение или при самото им зареждане.  Също така дизайна му е предвиден за защита на фенера от неправилно поставяне поляритета на отсека за батериите. Т.нар. „механична“ защита.




Оригиналният фирмен калъф е изработен от синтетика.  Логото на фирмата гордо стои на капака, който се затваря с помоща на велкро. Калъфа е снабден с широка гайка за носене на колан, както и с метално карабинерче за закачане. В калъфа фенера може да се носи само по един начин – с рефлектора нагоре. От вътрешната страна е пришита някаква мека материя, която щади покритието.
Изваждането и поставянето на фенера в калъфа с една ръка е лесно и удобно.
Какато по-горе споменах, в комплект с фенера е предвидена и здрава тактическа връзка с метален карабинер, от материал подобен на паракорд. Със същата връзка са снабдени и тактическите модели на фирмата – Olight M20, M20S, M21.
Tя може да се прикрепя към задната част на фенера – капачката на отсека за батериите.

Ползване и впечатления.

Фенера удобно стои в ръката. Габаритите и теглото му са повече от приемливи. Може да бъде използван за всякакви нужди – туризъм, охрана на обекти и т.н.
Удобно се ползва и с ръкавици.



Управлението е удобно и интуитивно – за щастие само с един бутон (за разлика от подобни модели с по 2 отделни бутона, което според мен е не толкова удобно).




Дори с най-евтините батерии на пазара, не губи мощния режим 700 лумена.
Режимите са добре подбрани. Слабият от 12 лумена/50 часа е напълно достатъчен за ползване в пълен мрак – например осветяване в палатката. Все пак, верочтно по-добре би бил малко по-слаб режим – например 5-8 лумена, но с удвоен рънтайм. Тестът ни на минимална мощност показа между 3 и 3 и половина денонощия непрекъснато светене!!! Повече, отколкото е заявил производителя!
Средният 160 лумена/8 часа, ни дава силна светлина – ярък отчетлив хотспот с отлична странична подсветка – удобна за всякакви нужди, както на близки разстояния, така и на далечни. Тестът ни с презареждаеми батерии показа 8:47 часа, а тестът ни с алкални батерии показа 9:29 часа светене, преди падане на яркостта.
Максималният от 700 лумена/1,5 часа е впечатляващ. Мощен широк и далекобоен над 150м. лъч.



Може да се ползва за лов, търсене, спасителни операции.
Със строб режима, може да се подават сигнали. Той използва максималната мощност на фенера и е видим на голямо разстояние. Също така може да бъде ползван за охранителни цели. Тестът ни с презареждаеми батерии показа 1:25 минути, а тестът ни с алкални батерии показа 2:15 мин светене, преди падане на яркостта.

С приктепена към корпуса връзка е затруднено ползването на калъфа за носене.
При силно разтръскване се чува леко тракане на касетата за батериите в корпуса на фенера, подобно на аналогичните по конструкция фенери на феникс - ТК40.

Заключение

ITP A6 Polestar е един мощен и удобен фенер. Здравият му корпус, устойчивостта на вода, приемливите габарити, евтините и достъпни във всяка точка на света 1,5V АА батерии го правят предпочитан от много потребители. Той ще ви служи дълго и вярно в планината, на вилата или на лов.
В сравнение с конкурентите си – значително ги превъзхожда с по-малкото си тегло и с 2бр. по-малко използвани батерии, с около 10% по мощен, но в същото време и на една доста по-добра цена.








Фенера можете да купите от Олайт България на цена 149,99лв.

Универсалният боец Olight Т20

В един от любимите ми фенери на фирмата Olight, се превърна модела Т20 тактикъл.
Той се превърна в основния ми всекидневен фенер - просто любов от пръв поглед.
Той съчетава в едно компактен размер, сериозна сила на светене - 270лумена (или 285лумена за S2 модела) , добре

подбрани режими на работа и сериозен рънтайм над 2 часа на максимум и три денонощия и половина на минимален

режим. Теглото му от 58 грама без батерии и изчистения дизайн го правят подходящ за носене на щипката в джоба или

на колана в калъфчето. Точните му размери са дължина 123mm x диаметър 24 mm.



Фенерчето се предлага в приятна подаръчна кутийка.
В комплект се предлагат  калъфче, връзка за ръка, резервни гумени О-пръстени, резервна флуоресцираща гумена

капачка за бутона.


Фенерчето е снабдено с висококачествен диод Cree, светещ през удароустойчиво, супер здраво и свръх прозрачно

стъкло с двойно антирефлексно покритие.



 Той използва високоефективен текстуриран алуминиев рефлектор, който осигурява сравнително широко светлинно

петно с добра странична подсветка (което е най-удобно за близко използване), но и в същото време с много добра

"далекобойност" от 230 метра по ANS/Fl1 стандарта. Това означава, че на тази дистанция, фенерчето осветява със

сила 0,25 лука при лабораторни условия.
Корпуса е изработен от фрезован авиационен алуминий с черно тип III твърдо анодно покритие. От страни е гравирано

логото на фирмата и уникалния сериен номер на фенера - гаранция за качество. Фенера е проектиран и изработен по

американски военен стандарт - Mil-spec: MIL-STD-810F, водоустойчив и удароустойчив.
Фенера е снабден със здрав стоманен клипс за носене, който при желание на потребителя може да бъде махнат от

корпуса. Закрепването на клипса е решено по-най добрия и здрав начин, който съм виждал до сега - с помоща на

специална гайка, която прави случайното му откачане абсолютно невъзможно.



Бутона за задействане на фенера е тип тактически. Фенера принципно е ориентиран, като тактически и EDC. Леко

натискане го задейства моментно, а натиск до клик води до постоянно светене.
Режимите на работа са 3 плюс строб (така обичан от органите на реда в Щатите).  285lm(130мин.)-160lm(320мин)-8lm(84ч),

Strobe.


Икономичния режим 8 лумена е абсолютно достатъчен за ползване в пълна тъмнина, пещера и т.н. Средния 160 лумена

е достатъчен за абсолютно всякакви нужди, а Турбото ( 285лм за S2 или 270 за R5 диода) е впечатляващо и може да се

ползва и за ловни цели.
Смяната на режимите става, чрез завъртане на главата рефлектора по часовниковата стрелка и обратно. Има

автоматична памет на ползвания последен режим.
Изключително ефективна електронна Advanced Digital Power Management система, осигурява постоянна сила на

светене до пълното изтощаване на батериите. Фенера ползва 2 броя литиеви 3волтови батерии cr123 или акумулаторни

3,7v. RCR123.
Като  опционни аксесоари се предлагат филтри (зелен, червен и син цвят), дифузер и тактически кабел с бутон за

ползване с дълго оръжие. При необходимост фенера може да се ползва, като подцевен. Силната му светлина, здравия

водоустойчив корпус и тактическия кабел с бутон го прави подходящ за целта - както за тактическа употреба, така и за

лов. Цветните филтри с гумирани корпуси са едно чудесно допълнение и разширяване на възможностите на уреда, а

дифузера е доста полезен за ползване на палатка, риболов или друга аутдор употреба.
Т20 е първият ми токова универсален фенер. Той с лекота се справя със всякакви задачи - от всекидневно ползване,

през полицейска и ловна употреба, до тактическо използване в най-тежки условия. Той е мощен, здрав, далекобоен,

компактен и лек - какво повече бихме могли да искаме от него.









Фенера се предлага с 2 години гаранция от официалния представител Олайт България.
Цената му в момента е 109,99лева за модела с R5 диод и може да бъде поръчан директно от тук
 http://olight-bg.com/Olight T20
или на телефон +359988658960