събота, 17 ноември 2012 г.

John Landi - Kinzua 154CM


Преди около година поръчах този нож на къстъм мейкъра John Landi - http://www.landiknives.com/LK_Kinzuas.html
 Най-после, предплатения и година очакван нож беше готов и кацна в БГ тези дни.
Очакваше се малък пуск на модела от 154ЦМ и реших да взема един от batch-a. По принцип този модел е от А2, та използвах случая да се сдобия от варианта със 154ЦМ (тъй като ще се ползва за ловни цели).
Самото име на ножа Kinzua - идва от някаква красива местност с виадукт, където майстора прекарвал време с баща си навремето.

Малко за изработката. Майстора купува стомана на листове, реже заготовките на уотър джет, следва закаляване в Petters of Meadville, PA.
Toлко по техонологията
[b] These 154CM knives are heat treated, cryogenically treated, triple tempered, and tested to guaranteed Rc of 59-60 by Peters of Meadville, PA. [/b]

 Вариантите за ръкохватки са безкрайни, а каниите са от Kydex, с отвори предназначени за поставяне на Tec-Lock (не е в комплект). В случая аз избрах вариант на ръкохватка от textured G10.

Размерите на ножа са следните:
OAL: 7-5/8". Cutting edge: 3-1/4". Stock: 1/8".
Knife alone weighs 5.7 ounces and with sheath, 6.7 ounces.

Ножа е фул танг с дебелина на острието 4мм. Режещата част е 85мм. Острието е плавно и равномерно сведено.
Ъгъла на заточване на режещия ръб е доста голям и "топорен" предполагам между 30 и 40 градуса. Все пак е с добра работна острота, полиран на 600-800 грит (на око).
В задната част на ъкохватката има отворче за паракорд.
Ножа стои добре в ръката и вдъхва доверие за солиден и уникално здрав инструмент.
Предстоят реални тестове по време на лов!

Положителни страни - отличен инструмент, много здрав и перфектно закалена 154цм.  Удобна и много ергономична дръжка от Г10. Канията е средна хубост от дебел кайдекс. Яската от Knivesworld, се изказа доста положително за ножа.

Недостатъци - канията няма крепеж за колана "out of the box". Чирените са отлично напаснати, но винтчетата, които ги държат имат кусури в напасването. За щастие не пречи на добрия грип.
Дебела американска цена и година чакане.










Малко описание:

Целта ми беше  създаване на нож, който може да се използва за туризъм и лов, с  рампа за палеца, по-нисък гард, солиден, ергономичен, но в същото време сравнително малък . В крайна сметка се получи модела Kinzua. Името му идва от язовир в северната централна Пенсилвания, южната част на Ню Йорк, както и виадукта Kinzua - две много красиви места, където имаме семейна ловна хижа.
Размери: Обща дължина: 7-5/8 ". Острие: 3-1/4". Дебелина на острието: 1/8 ".
Нож тежи  5,7 унции и 6,7 унции с кания.

Острие : Тези фул танг  154CM ножове са топлинно обработени, криогенно третирани, тройно закалени и тествани, за да гарантирани твърдост Rc 59-60 от Peters of Meadville, Пенсилвания.
Ръкохватка - G10
Кания: Kinzua идва с Kydex кания, предвидена за малък Tek Лок, който не е в комплект.


Няма коментари:

Публикуване на коментар