сряда, 28 ноември 2012 г.

Размисли и страсти относно монтажа на фенер към "Калашник"

Многократно по ловните форуми сме обсъждали вариантите за надеждно прикрепване на фенер към оръжието.
Както знаем, на практика не е добра идея да се поставя, каквото и да е на цевта, защото от това страда точността. Най добре фенера да бъде закрепен, към ложата или пък оптиката на ловната карабина.
Тези дни, приятелите ни от SKILHUNT ми изпратиха три различни крепежа за проба и тест.
За демонстрацията избрах модела Skilhunt XT 600лумена, разработен за използване с оръжие.

Крепеж номер едно...
На пръв поглед, малко странен и грозноват.

Крепежа се състои от 2 части. Скоба за захващане с малка базичка и пръстен 1 инч, в който се поставя фенерчето. 

За да избегна поставянето директно на цевта, прикрепих скобата към газовата тръбичка на калашника. От вътрешната страна на пръстена за фенерчето, производителя е поставил някакъв  материал, който предполагам е да предпазва корпуса от надраскване.

Фенерчето с крепежа може за секунди да се поставя и маха с помоща на винт.


Изглед отгоре

При желание можем да преместим и цели крепеж симетрично от другата страна. Така ще може да се задейства фенерчето с палеца на нестрелящата ръка. Удобен вариант за лов на хищници нощем.


С малко фантазия - можем да закрепим фенерчето за странична пикатини релса ако имаме налична. Самата скоба с базичката би могла да се ползва и за поставяне на някакъв микро ред дот (бързомерец), за стрелба на близки дистанции.


Този крепеж от две части представя много и разнообразни възможности за ползване, както заедно така и поотделно. Изработен е качествено от алуминий и стомана. Предлага се с ключе в комплект на доста ниска цена.

 .........................................................

Крепеж номер 2

Вторият крепеж който получих е т.нар. офсет крепеж. Той не е толкова универсален, тъй като се използва единствено с пикатини релси.

Изработката е добра - анодиран алуминий, ключе в комплект и винт за вързо махане и поставяне на крепежа с фенерчето.

 
Поставен от дясно...Но може и от ляво, защото е симетричен.Качествено изработен и здрав. Удобен за ползване. При нужда се сваля за секунди.

...............................................................

Крепеж номер 3

Това, както изглежда е крепеж за някакъв лазер или малко фенерче. Диаметъра му е доста по-малък. Представлява 2 отделни части свързани с 2 винта.
Както по-горе споменах, трябва да се избягва поставянето на , каквото и да е на цевта. Все пак за да го демонстрирам направих няколко снимки. 

Крепежа е здрав и солиден и позволява прикрепяне на фенерчета с по-малък диаметър на тялото. Отново ключето е в комплект. За демонстрацията използвах фенерче Olight T25 Tactical с 2бр. батерии АА.


Прикрепен към цевта...

Качествен монтаж, позволяващ ползване на компактни фенерчета или лазери. Недостатък - трябва да се прикрепя към цевта.


Няма коментари:

Публикуване на коментар